Už ve staré Číně byla hlíva ústřičná považována za elixír mládí

Už ve staré Číně byla hlíva ústřičná považována za elixír mládí

Hlíva ústřičná je houba, která je považována za léčivou

Stále se zvětšuje počet lidí, kteří se více starají o své zdraví. Řekneme si tu něco o houbě, u které jsou hlavní prioritou protizánětlivé a protibakteriální účinky.

Jedničkou mezi houbami je zdravá dřevokazná Hlíva ústřičná

Její vějířovité klobouky s bílou dužninou ve vrstvách nad sebou, nebo v trsech najdeme zejména na podzim na listnatých stromech, hlavně na bříze, buku, vrbě i topolu. Snažme se využít všech jejích blahodárných účinků i jako prevenci proti infekčním a virovým onemocněním a ke zvýšení imunity našeho organismu.

Tato nízkokalorická houba obsahuje beta-glukany, statiny, terpeny, steroly, proteiny, vlákniny, lovastatin, pleurotin, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, D, K, selen, fosfor, zinek, hořčík, draslík, jód, měď, železo, bór, hodně vody a málo tuku.

Hlíva ústřičná nemá žádné vedlejší účinky a je vhodná i pro diabetiky

hlíva úštřičnaHlíva ústřičná působí proti srdečním cévním onemocněním, ateroskleróze, pomáhá snižovat cukr v krvi, krevní tlak, cholesterol, kyselinu močovou, má pozitivní vliv na krevní oběh, cévy i oční tlak, zpomaluje stárnutí, je přínosem pro astmatiky i alergiky.

Hlíva léčí klouby, potlačuje hemeroidy, dokonce zpomaluje růst rakovinových buněk, je antibakteriální s účinkem na stafylokoky i e-coli.

Čistí krev, léčí ekzémy a záněty, díky vláknině podporuje trávení a oslabenou imunitu.
Snižuje nebezpečí infekcí horních dýchacích cest, zvyšuje tvorbu červených krvinek, je nápomocna při léčení nádorových onemocnění i křečových žil.

Odstraňuje neklid, stres, únavu, pomáhá i při obezitě.

Hlívu ústřičnou si můžeme vypěstovat i sami doma

Aniž bychom si uvědomili, hlíva je obsažena v mnoha lécích proti angíně, chřipce, pro alergiky, ale i proti AIDS a rakovině.
Své míslo si tato delikatesní houba našla i v kuchyni, kdy ji použijeme do polévek, gulášů, smaženic, může se sušit i zamrazit, všechny své rysy si uchová.

Pojďme dát hlívě ústřičné šanci a ocenit její skvělé účinky se zaměřením na zdravou stravu

Dršťková polévka z hlívy

  • na osmaženou cibuli s červenou sladkou paprikou vložíme pokrájenou hlívu, zalijeme vodou
  • dáme sůl, pepř, vaříme asi 20 min.
  • poté přidáme prolisovaný česnek a majoránku
  • zahustíme jíškou

Hlíva s vrtulemi

  • na oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu na nudličky, česnek, pepř, kmín, majoránku, sůl
  • občas zamícháme a smícháme s vrtulemi

Řízky z hlívy

  • opláchnuté a osušené klobouky z hlívy obalíme v mouce, osolených vejcích a strouhance, jako klasický řízek
  • osmažíme a podáváme

Špízy z hlívy

  • klobouky z hlívy povaříme 7 min. v osolené vodě
  • pokrájíme na větší kousky a napichujeme na jehlu či špejli střídavě s kousky salámu a sýra
  • můžeme použít i červenou papriku
  • obalíme v těstíčku z vajec, mouky, trochou mléka a smažíme na oleji

Zapékaná hlíva

  • na másle podusíme cibuli, česnek, červenou celou sladkou papriku
  • přidáme hlívu, osolíme, opepříme a podusíme s trochou vody
  • po 15 min. přendáme do pekáčku, posypeme trošku bazalkou, můžeme i čerstvou a zalijeme směsí vajec se smetanou a strouhaným sýrem
  • zapečeme a po 20 min. podáváme

Guláš z hlívy

  • osmažíme 500g cibule se sladkou paprikou, přidáme 500g pokrájené hlívy a po chvíli přilijeme trochu vody
  • přidáme česnek, kmín, rajský protlak, sůl, pepř
  • ke konci vaření přidáme trochu majoránky
  • guláš možno zahustit podle potřeby rozkvedlanou moukou s vodou

Omeleta s hlívou

  • ušleháme dvě vejce se lžičkou mouky, přidáme sůl, pepř a směs vlijeme na rozehřátou pánev
  • hlívu tence pokrájíme na menší nudličky a omeletu tím posypeme
  • opatrně otočíme a upečeme i z druhé strany
  • na talíři ozdobíme cibulkou a petrželkou

Hlíva na smetaně

  • na oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu, bobkový list, zalijeme masovým vývarem nebo použijeme bujón
  • vaříme do změknutí asi 20 min.
  • zahustíme, přidáme smetanu a dochutíme solí a octem
  • podáváme s knedlíkem a vařeným masem

Pomazánka z hlívy

  • na oleji podusíme houby doměkka a necháme vychladnout
  • mezitím utřeme smetanový tavený sýr a dvě lžíce smetany
  • přidáme sterilovanou okurku, cibulku, lžíci hořčice, sůl, pepř a nakonec hlívu
  • promícháme a mažeme na pečivo

Po uvedení všech kladných a životu prospěšných vlastností je přímo nutnost zařadit hlívu ústřičnou do našeho jídelníčku a poznat tak nejen její léčivé účinky, ale i výbornou chuť.

Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies