První srovnání olejů hodnotí zastoupení mastných kyselin (Graf1)
Nasycené mastné kyseliny jsou obecně považovány za méně prospěšné pro lidský organizmus. Záleží však na jejich konkrétním složení a poměru v oleji.
Nejčastějším zástupcem mononenasycených kyselin v olejích je kyselina olejová neboli C18:1 (omega 9 mastná kyselina). C18:1 není číslo verše v bibli, nýbrž první číslo udává počet uhlíkových atomů a číslo za dvojtečkou počet dvojných vazeb.
Kyselina olejová pomáhá zlepšovat citlivost na inzulín, povzbuzuje krevní oběh, a tím chrání organismus před diabetem II. typu. Tato kyselina blahodárně působí na náš kardiovaskulární systém, snižuje špatný cholesterol LDL, podporuje imunitu a pomáhá proti ateroskleróze.
Jako zástupce pro polynenasycené kyseliny uvádíme kyselinu linolovou 18:2 (omega 6). Tato esenciální mastná kyselina je nezbytným doplňkem stravy všech savců, protože si ji tělo neumí vyrobit samo. Lidé trpící nedostatkem této kyseliny trpí suchými vlasy a špatným hojením kůže. Kyselina linolová regeneruje buňky a podporuje růst svalové hmoty. Tato kyselina se také podílí na vypalování tuků z buněk, jednoduše řečeno pomáhá tělu hubnout. Podobně jako olejová kyselina snižuje špatný cholesterol LDL.
Obsah kyselin olejové a linolové je zobrazen v Grafu 2.
Graf 1 – zastoupení mastných kyselin
Graf 2 – obsah kyselin olejové a linolové
Dalším kritériem podle kterého poměřujeme kvalitu je obsah vitaminu E (Graf3). Ten je rozpustný v tucích a zároveň nejdůležitější antioxidant v těle. Chrání buňky před volnými radikály a oxidačním stresem. Vitamín E je velmi účinný ve zpomalování stárnutí buněk, podporuje plodnost, nervový systém, hojí rány a bojuje proti nádorům. Hojně se nachází v membránách buněk, které jsou vystavené působení kyslíku, v dýchacím systému a také v membránách červených krvinek.
Graf 3 – obsah vitaminu E
Nejvíce vitamínu E obsahují slunečnicový, paraořechový, palmový a mandlový olej. Kokosový olej obsahuje pouze nepatrné množství vitamínu E.
Získávání jednotlivých olejů:
Slunečnicový olej se získává ze semen slunečnice (Sunflower seed oil/Helianthus annuus). Olej je vhodný pro vysoké teploty na smažení a fritování. Kvalitní slunečnicový olej je vhodný i do studené kuchyně. Má snadno rozpoznatelnou silnou chuť. Je oblíbený především ve východní Evropě. V kosmetice se používá na zjemnění pleti.
Olivový olej (Olive oil / Olea europaea) se získává z plodu olivovníku již po tisíce let a patří k nedílné součásti především středomořské kuchyně. Vhodný do všech typů kuchyně a pro kosmetický průmysl. Olivový olej má blahodárné účinky na lidské zdraví. Olej je charakteristický svou nahořklou chutí.
Palmový olej (Palm oil / Elaeis guineensis) se lisuje z oplodí palmy olejné. Olej je velmi rozšířený ze dvou důvodů: vysoký obsah nasycených mastných kyselin (při pokojové teplotě ztuhne a je tedy vhodný do potravinářství a kosmetiky) a násobně vyšší výnos oproti jiným olejninám. Pěstuje se především v Indonézii. Kvůli spotřebě palmového oleje jsou vypalovány pralesy a jeho užívání má přímý negativní dopad na ekosystém.
Kokosový olej (Coconut oil / Cocos nucifera) se získává z jader kokosových ořechů. Odolává vysokým teplotám. Je tedy vhodný na smažení a pečení. Kvůli vysokému obsahu nasycených kyselin zvyšuje špatný cholesterol LDL, riziko infarktu myokardu a dalších kardiovaskulárních onemocnění; z tohoto důvodu se doporučuje konzumace kokosového oleje jen v malých množstvích.
Paraořechový olej (Brazil nut seed oil / Bertholletia excelsa) se lisuje ze semen paraořechu. Plod je „kokosová“ slupka, samotné ořechy jsou semena. Stromy para ořechu rostou divoce v Amazonii. Olej má jemnou ořechovou chuť a používá se ve všech typech kuchyně a kvůli obsahu selenu i v kosmetice. Protože stromy para ořechu rostou pouze v divoké přírodě, jejich obchodování má pozitivní dopad na ekosystém.
Mandlový olej (Almond oil / Prunus dulcis) se získává z jader mandlí. Olej je vhodný do studené kuchyně a v kosmetice, zjemňuje pokožku a vlasy. Má lahodnou charakteristickou mandlovou chuť. Snižuje špatný LDL cholesterol a je svělý antioxidant. Nejrozšířenější pěstování mandlí je v USA.
ZDROJE:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324844.php
https://blogs.extension.iastate.edu/spendsmart/files/2013/08/oil-comparison-chart.jpg
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/nut-oils
https://www.wikiskripta.eu/w/Mastn%C3%A9_kyseliny
https://web.vscht.cz/~dolezala/CHPC/6%20Lipidy_cvi%c4%8den%c3%ad.pdf
https://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se-prirodovedcu/1197
https://pdfs.semanticscholar.org/8c3f/0314d84000e143d71f55a086263968bd5da1.pdf
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/088915758890004X
https://www.researchgate.net/publication/316788319_TOCOPHEROL_CONTENT_OF_VEGETABLE_OILS_FATS_AND_THEI
https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/vegetable-oils
AUTOR: Bc. Barbora Malá-Kubíková
Předmět: GF_726_2019
Srovnání složení mastných kyselinAUTOR: Bc. Barbora Malá-Kubíková
Sušené bylinky pro vás
Vyhledávání
Zážitek pro dva v pivním hotelu Zlatá kráva s wellness
Rubriky článků
Bylinky
Ovoce
Zelenina
Houby
Čaj
Odvary
Sirupy
Jak na to...
Domácí výrobky
Vybavení domácnosti
Přírodní kosmetika
Přírodní produkty
Tělo
Wellness,fitness,lázně
Masáže
Diety
Farmářské trhy
Testy a srovnání
Dárkové poukazy
Inzerce
Zdravé recepty