Každý, kdo něco slyší o zdravé stravě, tak ho napadne bílý jogurt, semínka nebo klíčky a hned si řekne, a jé – to asi nebude nic pro mě.
My si ale připravíme něco úplně jiného, také zdravého, co prospěje našemu zdraví a navíc i chutného.
Po superpotravině, kterými jsou jáhly, se budeme cítit lépe a odlehčeně.
Jáhly, lehce stravitelné, lze z nich připravit mnoho chutných jídel naslano i nasladko
Jáhly jsou loupaná zrnka prosa, které obsahují vlákninu, hořčík, fosfor, zinek, draslík, železo, křemík, měď, vitamíny B1 a B2 jsou hojně zastoupeny a také sacharidy.
Vitamíny se z jáhel uvolňují pomalu a na dlouhou dobu nás po konzumaci umí zasytit.
Jáhly mají nízký glykemický index a jsou jedinečnou potravinou pro diabetiky, pro bezlepkovou dietu, při poruchách trávení i alergiích.
Celková příprava ke konzumaci je jednoduchá.
Jáhly spaříme horkou vodou a vaříme asi 15 min. Na jeden šálek jáhel dáme dva šálky vody, obdobně jako u rýže.
Jáhly podpoří nervy, vlasy, nehty, pokožku, srdce, ledviny i svaly
Jahelná dětská kaše
- 1 šálek jáhel, 2 šálky vody, sůl vaříme 30 min
- předem jáhly propláchneme horkou vodou
Kaše je dobrá s medem, se skořicí, s mákem, s oříšky nebo s kakaem.
Čím déle se budou jáhly vařit, tím bude kaše jemnější a nadýchanější.
Jahelná kaše ochucená
- uvařených 70g jáhel smícháme s jemně nastrouhanou mrkví a kouskem nastrouhaného celeru
- přidáme cherry rajčátka, sůl, prolisovaný česnek, majoránku, petrželku, pár sezamových semínek a promícháme
Jáhlová polévka
- půl šálku propláchnutých jáhel zalijeme 2 šálky vody
- přidáme mrkev, celer, petržel, hrst sušených předem namočených hub a vaříme doměkka
- polévku mírně zahustíme jíškou, dosolíme
Jáhlové placičky
- 200g jáhel zalijeme 0,5l vody a uvaříme
- do vychladlých jáhel přidáme 2 vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř
- na pánvi s rozehřátým olejem tvoříme lžící placičky a opečeme
Jahelník
- 250g jáhel propláchneme a dáme vařit do 1l mléka, přidáme jen lžíci cukru a trochu soli
- vyšleháme 4 žloutky a 150g cukru krupice v hustou pěnu, přidáme 100g rozinek, nejlépe namočené v rumu, 50g rozpuštěného másla, lžičku mleté skořice, ušlehaný sníh z bílků a vychladlé jáhly
- promícháme a polovinu směsi dáme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku, poklademe pokrájenými kompotovanými švestkami a pokryjeme druhou polovinou směsi
- na vršek dáme kousky másla a dáme péct do trouby asi při 180°C dozlatova
- můžeme použít i sušené švestky, necháme je ale na chvíli namočené ve vodě
Jáhly se dají použít i do polévek jako zavářka místo nudlí
Jáhelná rada nakonec:
- jáhly vždy před vařením napřed spaříme vroucí vodou 2x-3x
- nebudou se zdát nahořklé
Sušené bylinky pro vás
Vyhledávání
Zážitek pro dva v pivním hotelu Zlatá kráva s wellness
Rubriky článků
Bylinky
Ovoce
Zelenina
Houby
Čaj
Odvary
Sirupy
Jak na to...
Domácí výrobky
Vybavení domácnosti
Přírodní kosmetika
Přírodní produkty
Tělo
Wellness,fitness,lázně
Masáže
Diety
Farmářské trhy
Testy a srovnání
Dárkové poukazy
Inzerce
Zdravé recepty