Aronie, další kousek do sbírky léčivých plodů

Aronie, další kousek do sbírky léčivých plodů

Ochutnali jste plody arónie nebo černou jeřabinu?

V obchodech totiž přibyli další varianty jogurtů a jogurtových nápojů. Tak jsme také objevili jogurty s borůvkou s arónií, nebo příchuť meruňky s konopným semínkem.
Dost lidí má arónii doma na zahrádce. Její zralé podzimní bobule obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek, hlavně velký počet jódu, rutinu, draslíku, hořčíku, fluoru, vlákniny, kyseliny citronové a jablečné, aminokyselin, flavonoidů a červených barviv.

Čerstvé plody Aronie se doporučují, mají v sobě nejvíc vitamínů, ale plody bývají kyselé a trpké

Proto je vhodné je rozmačkat a smíchat třeba s kysanou smetanou, medem nebo tvarohem.

Plody aronie jsou výborné do smoothie spolu s mlékem, kdy postačí jedna lžíce zralých plodů. Přidáním do jogurtu pořídíte zdravou snídani. Aronii můžeme sušit a mrazit.

Arónie je jedinečná na krevní oběh, zlepšuje paměť a zrak

domácí sirup z aronieJe vhodná pro pracující na počítači, funguje a ladí záření monitorů.

Aronise snižuje vysoký krevní tlak i cholesterol, stará se o správnou činnost štítné žlázy, působí jako přírodní antibiotikum, chrání srdce před jeho onemocněním, celkově posiluje imunitu a funkci ledvin

Aronie podporuje pevné cévy, a navíc obsahuje přírodní sorbit, který je vhodný pro diabetiky.

Zvláštní látkou, kterou arónie disponuje, jsou autokyany, které mají protinádorové účinky, bojují s rakovinou, a přispívají k zpomalení nádorových onemocnění.

Arónii můžeme zpracovat ve formě džemů, domácích sirupů a marmelád

Domácí sirup z arónie

  • 2l bobulí zalijeme 4l vody
  • přidáme 80 g kyseliny citrónové a necháme stát 36 hodin
  • zcedíme, přidáme 3 kg cukru a po rozpuštění nalijeme do lahví

Čaj z arónie

  • lžíci plodů a 300 ml vroucí vody necháme louhovat 15 min

Marmeláda z arónie

  • 2l bobulí zalijeme 0,5l ovocného vína a vaříme 30 minut
  • přidáme 5 hřebíčků, půl lžičky mleté skořice a 1kg cukru
  • vaříme do zhoustnutí a na konci vaření přidáme 40ml rumu
  • naplněné skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout

Poslední dobou se hodně píše a mluví o pečených čajích s aronií, rakytníkem…

Pečený čaj z arónie

  • stejné množství arónie a jablek/ která nakrájíme na kousky/, vložíme do pekáče a pečeme asi půl hodiny
  • přidáme lžičku mleté skořice a několik hřebíčků
  • pPečeme ještě 10 minut a plníme skleničky
  • pečené ovoce zalijeme vroucí vodou a získáme vynikající zdravý dobrý čaj

Takto upravené ovoce si můžeme dát i na chleba nebo pečivo, s máslem.

Sirup, pečený čaj si koupíte v e-shopu Sklenice zdraví

Napsat komentář