Vyzkoušejte domácí džem z aronie, rakytníku nebo černého bezu

Vyzkoušejte domácí džem z aronie, rakytníku nebo černého bezu

Domácí džem z rakytníku je vitamínová bomba, která chutná

Dnešní doba je hodně vynalézavá ve všech směrech, tak i ve vaření, naskytla se najednou fůra nových receptů na cokoliv, i když ti starší spíš zůstávají na svých klasických pokrmech.

To už zdaleka neplatí o zavařování a vaření domácích džemů

rakytník řešetlákovýMnoho mladých lidí zjistilo, že například takové džemy od babičky jsou daleko chutnější a lepší, než ty z obchodu

Ať už se nazývají, jak chtějí, třeba „Extra džem“ se 60% cukru, nebo „Výběrový speciální džem“ se 40% cukru.

Měli bychom číst etikety, zda džemy opravdu obsahují minimálně 35g ovoce na 100g džemu, a marmelády minimálně 20g ovoce na 100 g marmelády.

 

Doma si můžeme sami vyrobit džem prakticky z čehokoliv, i když je ovoce málo, můžeme míchat jednotlivé druhy i s méně přidaným cukrem. Určitě si při domácím vaření džemů nebudeme přidávat do jahodového nebo meruňkového džemu jablka kvůli pektinu, i když je zdraví prospěšný, ale je ho dost už v želírovacím prostředku.

Měli bychom si rozlišit, zda děláme domácí džem nebo marmeládu

Hodně lidí si to plete.
Džem děláme z každého druhu ovoce a může být hladký jako želé, nebo i s kousky ovoce
Marmeláda se dělá pouze z citrusů.

Ve starých kuchařských knihách radí při zpracování ovoce na džem napřed ovoce s cukrem povařit, dle nového trendu se má ovoce nakrájet a smíchat s cukrem, nechat stát 24 hod. v lednici, aby ovoce pustilo šťávu. Poté šťávu svařit do zhoustnutí a nakonec přidat zcezené ovoce a krátce povařit. Bude to úplně jiná chuť, než když ovoce budete vařit rovnou. Pokud budete chtít zkusit i jiné, než klasické džemy, můžete si je buďto koupit, nebo uvařit sami.

Domácí džem s arónií a rakytníkem

  • použijeme 1kg bobulí arónie, 1,2kg bobulí rakytníku, 1,8kg cukru, 4 mleté hřebíčky, půl lžičky mleté skořice, 2lžičky kyseliny citronové, 2 sáčky Gelfixu, sklenička rumu
  • plody v hrnci podlijeme trochou vody, přidáme hřebíček a skořici a podusíme krátce asi 15 minut
  • poté rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes síto zbavíme se tím slupek a peciček
  • do šťávy přidáme cukr, kyselinu citrónovou a želírovací prostředek
  • vaříme do zhoustnutí a nakonec přidáme skleničku rumu
  • po naplnění otočíme sklenice dnem vzhůru a necháme vychladnout

Arónie mimo jiné posiluje imunitu, cévní systém, zlepšuje paměť, pomáhá při onemocnění rakovinou, reguluje krevní tlak.

Rakytník řešetlákový pomáhá mimo jiné proti nádorům, depresi, průchodnosti cév, chřipce a nachlazení a obsahuje ze všech plodů nejvíce vitamínu E.

Domácí džem z černého rybízu nevařený

  • 1l černého rybízu rozmixujeme a přidáme 1 kg cukru
  • necháme stát 24 hodin a občas zamícháme, než se cukr rozpustí
  • hmotu nalijeme do skleniček, které předtím vypláchneme rumem, aby se džem nekazil
  • můžeme na povrch také kápnout trochu rumu, vydrží tak v lednici i půl roku

Černý rybíz obsahuje vitamín C a P a je vhodný na žaludeční problémy, kašel i na potíže s močovou soustavou, i zevně na obklady či na bodnutí hmyzem.

Domácí jablečný džem s dýní Hokkaidó

  • 700g oloupaných nakrájených jablek a 300g dýně povaříme do změknutí
  • přidáme 500g želírovacího cukru a krátce povaříme
  • plníme do skleniček a do každé vložíme svitek celé skořice

Dýně Hokkaidó obsahuje mnoho vitamínů, vlákniny, málo kalorií, je vhodná při dietách a pomáhá při žaludečních a srdečních potížích, nemocech slinivky, ledvin.

Domácí džem ze švestek a ořechů

  • 1kg švestek vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky, polovinu můžeme hned rozmixovat
  • dáme do hrnce, přilijeme 50 ml vody, přidáme 500g želírovacího cukru a 50g nahrubo sekaných ořechů
  • krátce povaříme a plníme do skleniček

Švestky obsahují množství vitamínů a pomáhají při bolestech kloubů, při dně, jsou vhodné při hubnutí, předchází rakovině.

Ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, sacharidy, bílkoviny a množtví vitamínů a minerálů.

Ještě jeden recept pro ty, co mají rádi exotické ovoce.

Domácí džem z manga a ananasu

  • 300g manga, 300g ananasu a 300g oloupaných hrušek nakrájíme na menší kostičky
  • přidáme 1kg cukru, lžičku kyseliny citrónové a sáček Gelfixu
  • povaříme a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka
  • po naplnění skleniček je obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout
  • je to opravdu výjimečná chuť, kterou budete chtít znova a znova

Mango obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, vitamín A, C, vlákninu, draslík, zklidňuje nervový systém, zlepšuje zrak, odvodňuje, pomáhá při nádorových onemocněních.

Ananas obsahuje kyselinu listovou, mangan, nízkou energetickou hodnotu vhodnou při dietách, pomáhá při zánětech artrózy i při křečových žílách.

Lze také připravit domácí džem bez cukru

  • jen mango a ananas (stejné množství), přidat neslazený ananasový džus a želírovací prostředek
  • možno i trochu citrónové šťávy

Pokud vám nejaká bylinka nebo sušené ovoce chybí, podívejte se na Bylik.cz

Napsat komentář