Zdravá dýňová polévka se skořicí pro zahřátí těla

Zdravá dýňová polévka se skořicí pro zahřátí těla

Dýňová polévka pro zahřátí těla

Jak se začne pomalu smrákat a tuhnou nám kosti v těle, tak to pomalu vypadá, že krásným dnům plných teplých paprsků je už konec.
Alespoň večery již budou volat pouze po teple u krbu nebo topení.

Podzim je ve znamení sklizně dýní.

Když si uvaříme dobrou polévku, tak nás nejen zasytí, ale i pěkně prohřeje.

Obzvláště, když přidáme trošku chilli.
To prakticky působí jako skvělé přírodní antibiotikum.

Můžeme i vyzkoušet skořici, která nám pomáhá zbystřit naše smysly.

 

Dýňová polévka se skořicí

Suroviny

  • olivový olej
  • 1 středně velká dýně Hokkaido
  • 1 cibule, 2 větší jablíčka, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 litr vývaru, 2 lžíce javorového sirupu, můžeme dát 2 lžíce třtinového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání, špetka chilli, sůl, pepř

Postup

  • zroubu předehřejeme na 200°C
  • dýni očistíme od semen a nakrájíme ji na kostky
  • kostky dáme na plech s pečícím papírem, pokapeme olejem a pečeme, dokud nebude dýně měkká
  • na troše olivového oleje rozehřejeme a zpěníme na něm cibulku
  • poté oloupeme jablíčka a nakrájíme je na kostky, které vložíme k cibulce, společně s kořením
  • krátce orestujeme, osolíme, opepříme
  • pak přidáme upečenou dýni, javorový sirup nebo cukr a vše zalijeme vývarem, nejlepší je zeleninový a vaříme asi 30 minut
  • po uvaření vše rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu, dochutíme a necháme chvíli provařit

Napsat komentář