Ájurvéda a indická kuchyně, rozšířené vydání zajímavé knihy

Ájurvéda a indická kuchyně, rozšířené vydání zajímavé knihy

V případě, že se zajímáte o ájurvédu a indickou kuchyni, zde je malá ochutnávka

ÁJURVÉDSKÁ ZÁKLADNÍ KOŘENÍ
Jejich nejdůležitější členění je podle účinků, a to na koření ochlazující, oteplující a neutrální.

Mezi ochlazující koření patří:

  • anýz, fenykl, kardamom zelený, máta peprná, pepř

Mezi oteplující koření patří:

zázvor, hřebíček, bobkový list, čili, garam masála,

Mezi neutrální koření patří:

  • kurkuma, koriandr list i semeno, indický kmín – džíra, černé hořčičné
    semínko
  • skořice, asafoetida, ámčur – kyselý mangový prášek, kalondží
  • kálá namak – černá sůl, imlí – tamarind, kardamom černý, kery pattá – karí list, métí – pískavice

Popis jednotlivých druhů koření:

ADŽVAJN 

  • malinká semínka, která vůní připomínají oregáno
  • pomáhají pročišťovat krev
  • v kombinaci s tukem má oteplující účinky
  • přidává se do těsta, ze kterého se dělají purí a slané pečivo

ASAFOETIDA

Asafoetida podporuje trávení a chuť k jídlu, stimuluje, je baktericidní,
posilující, dobrá na srdce, napomáhá odbourávání jedů, působí proti
vystřelujícím bolestem a nadýmání.

Odstraňuje žaludeční obtíže a zahlenění, choroby žaludku, ztrátu vědomí a mdloby, epilepsii, kašel.

Asafoetida je podle ájurvédy hořká a mastná, řízná, ostrá, silně pálivá a
následně hořká pryskyřice.

Poznámka: Při chorobách plic je nejlepší podávat asafoetidu syrovou, neboť
je silnější a účinnější. Při chorobách břicha může asafoetida působit dráždivě,
proto je lépe ji přijímat smaženou.

Nesmažená asafoetida způsobuje zvracení

 

Pokud vás úryvek z knihy zaujal, můžete si ji koupit na e-shopu Ájurvéda za cenu 230 Kč. Na e-shopu najdete i různé druhy ájurvédského koření a prostředků.

Ájurvéda a indická kuchyně zde v prodeji

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *