Jáhly jsu označované jako superpotravina, vyzkoušejte výborný jáhelník

Jáhly jsu označované jako superpotravina, vyzkoušejte výborný jáhelník

Každý, kdo něco slyší o zdravé stravě, tak ho napadne bílý jogurt, semínka nebo klíčky a hned si řekne, a jé – to asi nebude nic pro mě.
My si ale připravíme něco úplně jiného, také zdravého, co prospěje našemu zdraví a navíc i chutného.
Po superpotravině, kterými jsou jáhly, se budeme cítit lépe a odlehčeně.

Jáhly, lehce stravitelné, lze z nich připravit mnoho chutných jídel naslano i nasladko

Jáhly a superpotravinaJáhly jsou loupaná zrnka prosa, které obsahují vlákninu, hořčík, fosfor, zinek, draslík, železo, křemík, měď, vitamíny B1 a B2 jsou hojně zastoupeny a také sacharidy.

Vitamíny se z jáhel uvolňují pomalu a na dlouhou dobu nás po konzumaci umí zasytit.

Jáhly mají nízký glykemický index a jsou jedinečnou potravinou pro diabetiky, pro bezlepkovou dietu, při poruchách trávení i alergiích.

 

Celková příprava ke konzumaci je jednoduchá.
Jáhly spaříme horkou vodou a vaříme asi 15 min. Na jeden šálek jáhel dáme dva šálky vody, obdobně jako u rýže.
Jáhly podpoří nervy, vlasy, nehty, pokožku, srdce, ledviny i svaly

Jahelná dětská kaše

  • 1 šálek jáhel, 2 šálky vody, sůl vaříme 30 min
  • předem jáhly propláchneme horkou vodou

Kaše je dobrá s medem, se skořicí, s mákem, s oříšky nebo s kakaem.
Čím déle se budou jáhly vařit, tím bude kaše jemnější a nadýchanější.

Jahelná kaše ochucená

  • uvařených 70g jáhel smícháme s jemně nastrouhanou mrkví a kouskem nastrouhaného celeru
  • přidáme cherry rajčátka, sůl, prolisovaný česnek, majoránku, petrželku, pár sezamových semínek a promícháme

Jáhlová polévka

  • půl šálku propláchnutých jáhel zalijeme 2 šálky vody
  • přidáme mrkev, celer, petržel, hrst sušených předem namočených hub a vaříme doměkka
  • polévku mírně zahustíme jíškou, dosolíme

Jáhlové placičky

  • 200g jáhel zalijeme 0,5l vody a uvaříme
  • do vychladlých jáhel přidáme 2 vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř
  • na pánvi s rozehřátým olejem tvoříme lžící placičky a opečeme

Jahelník

  • 250g jáhel propláchneme a dáme vařit do 1l mléka, přidáme jen lžíci cukru a trochu soli
  • vyšleháme 4 žloutky a 150g cukru krupice v hustou pěnu, přidáme 100g rozinek, nejlépe namočené v rumu, 50g rozpuštěného másla, lžičku mleté skořice, ušlehaný sníh z bílků a vychladlé jáhly
  • promícháme a polovinu směsi dáme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku, poklademe pokrájenými kompotovanými švestkami a pokryjeme druhou polovinou směsi
  • na vršek dáme kousky másla a dáme péct do trouby asi při 180°C dozlatova
  • můžeme použít i sušené švestky, necháme je ale na chvíli namočené ve vodě

Jáhly se dají použít i do polévek jako zavářka místo nudlí

Jáhelná rada nakonec:

  • jáhly vždy před vařením napřed spaříme vroucí vodou 2x-3x
  • nebudou se zdát nahořklé

2 komentáře u „Jáhly jsu označované jako superpotravina, vyzkoušejte výborný jáhelník“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *