Jak správně rozmrazit maso? V chladničce MORA to půjde snadno

Jak správně rozmrazit maso? V chladničce MORA to půjde snadno

Nezáleží na tom, zda potřebujete neočekávaně něco uvařit, nebo jste prostě jen zapomněli potraviny včas vyndat z mrazničky. Víte, jak správně rozmrazit maso, aby rozmrazení netrvalo dlouho a bylo to bezpečné? Bez nežádoucích bakterií, které mohou při rozmrazení vznikat? Chladničky MORA s mnoha vychytanými funkcemi vám mohou pomoci.

Aby potraviny, obzvláště maso, nebyly závadné, je nutné je uchovávat v rozmezí bezpečných teplot i při rozmrazování. Zmrazené potraviny jsou bezpečné, ale když se začínají rozmrazovat a jejich teplota stoupne nad 4 °C, bakterie, které byly přítomné před zmrazením, se mohou začít množit. Ideálním způsobem rozmrazování je použití chladničky.

Třeba vestavná chladnička MORA VCN 1821 disponuje do detailu promyšleným vnitřním uspořádáním a beznámrazovým systémem NoFrost, se kterým se uvnitř nebude tvořit žádný led. Navíc se vám, hlavně při rozmrazování potravin, budou hodit speciální skleněné hygienické výsuvné police s nosností 20 kg. Maximální komfort zajistí jejich velmi snadné čištění bez poškrábání.

Při rozmrazení v chladničce jsou potraviny uchovávány při bezpečné a stálé teplotě – max. 4,5°C. Při této metodě ale vše musíte naplánovat včas. Větší zmrzlé kusy vyžadují na rozmrazení celý den na každých 2,5 kg hmotnosti. Také menší kusy, např. kuřecí prsíčka, se rozmrazují i den. Při rozmrazování v lednici je nezbytné vzít v úvahu rozdílné teploty v různých částech lednice.

Potraviny umístěné v nejchladnější části lednice se budou rozmrazovat déle. Pokud je teplota v lednici nastavena na 2 °C, rozmrazování bude trvat déle než při teplotě 4,5° C.

Další praktickou vychytávkou chladničky MORA VCN 1821 je, že v případě náhlého výpadku elektrického proudu, dokáže ještě 16 hodin chladit a tím udrží potraviny v perfektním stavu.

Nejrychlejším a zároveň bezpečným způsobem, jak maso rozmrazit, je rozmrazovaní ve studené vodě. Tato metoda je rychlejší než rozmrazování v chladničce, ale vyžaduje více pozornosti.

Je dobré myslet na to, že potraviny musí být umístěny do nepropustného obalu nebo plastikového sáčku. Pokud obal prosakuje, bakterie z okolního vzduchu nebo prostředí mohou kontaminovat potravinu. A navíc, třeba maso absorbuje vodu a výsledkem by byl sice rozmrazený ale vodou nasáklý výrobek. Sáček se ponoří do studené vody, která vede teplo daleko lépe a rychleji než vzduch, proces rozmrazení to značně urychlí.

Tím, že maso navíc dáte do studené vody, zabráníte růstu nejrůznějších bakterií. Jelikož voda postupně přebírá vyšší teplotu okolí, je dobré myslet na to, že sáček musí být ponořen do studené pitné vody, která se musí přibližně každých 30 min měnit. Malé balíčky masa mohou být rozmrazeny již za hodinu a větší balíčky cca za 2-3 h.

Tip navíc. Víte, co je vhodné k zmražení?

– Mnoho potravin již běžně zamrazujeme, ale možná by vás ani nenapadlo, že například muffiny, koláče a bábovky se dají v mrazáku skvěle uchovat.

– Ani máslo se nebojte zmrazit. Pokud máte dostatek místa v mrazáku, klidně ho kupte víc. Doma ho nakrájejte na silné plátky nebo tyčinky a dejte zmrazit. Potom ho můžete z mrazáku odebírat podle potřeby.

– Bojíte se, aby se vám nezkazila čokoláda? Překvapivě i ta se dá dobře zmrazit. Je nutné ji ale dobře zabalit, nejprve dát do lednice a teprve potom na mrazák. Když ji budete chtít vyndat, musíte postup opakovat obráceně.

– Myslíte si, že vejce do mrazáku nepatří? Omyl. I vajíčka se dají mrazit. Samozřejmě ne ve skořápce, popraskala by. Je nutné je vyklepnout, rozšlehat a pak můžou do mrazáku.

– Bylinky a česnek v zimě? Zmrazené jako když je najdete. Česneku mráz nevadí, je vůči němu odolný. Můžete ho zmrazit buď vcelku, nebo oloupané stroužky, případně podrcený. Ideální je dát ho do vzduchotěsné misky a teprve pak umístit do mrazáku.

– Uvařili jste příliš těstovin? Dejte je zamrazit. Lépe se vám budou uchovávat, když je z vody vyndáte dřív, než změknou, aby se při konečné úpravě nepřevařily. Nechte je vychladnout a pak vložte do mrazáku. Podobně postupujte v případě rýže a dalších obilovin.

I při zamrazení vás nenechá chladnička MORA VCN 1821 na omylu, jak je skvělá. Mrazicí část disponuje 3 zásuvkami. Pro extra velké kusy potravin je skvělý MaxiBox s objemem 38 litrů a horní zásuvka slouží pro rychlé zamrazení a poslední pro běžné potraviny. Další, co zajisté uvítáte je úsporná energetická třída A++ a cena 15 990 Kč.

MORA je PLNÁ ŽIVOTA. Spolu nám to šlape už od 1825. www.mora.cz

Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies