Jak nám může při nemoci pomoci jitrocelový čaj

Jak nám může při nemoci pomoci jitrocelový čaj

Zaměříme se jitrocel kopinatý, lidově se mu říká i myší ouško

Mnoho lidí trpí bolestmi, i když je možnost využít bylinek. Léčivky vidíme na každém kroku a většina z nás je má jen za plevel. Začněme se proto o ně více zajímat.

Jitrocel kopinatý nebo také myší ouško můžete najít na loukách, v parcích. Roste jako plevel na polích, na mezích a na našich zahradách v trávnících.

Jan Neruda ve své sbírce „Balady a romance“ napsal na jitrocel samou chválu.

Cituji: „Řekněte mi, babičko má, co že rány svírá, po čem člověk, těžce raněn, přece neumírá?“
„Rány hojí otevřené na tom lidském těle, jenom čarodějná jarní šťáva z jitrocele.

Čerstvá šťáva z listů jitrocele se používá na zanícené rány, spáleniny a ekzémy

Jitrocel má typickou růžici listů, z těch vyrůstá pár stvolů. Tato léčivá bylina působí pozitivně proti kašli, má v sobě mnoho slizových látek.

antibiotické účinky, obsahuje vitamín C, třísloviny, hořčiny, zinek, draselné soli a kyselinu křemičitou.

Pomáhá k léčbě nemoci žaludku a tlustého střeva.

 

Jitrocel se hlavně přidává do čajových směsí

  • vyrábí se z něho odvary
  • působí i jako protijed na vzteklinu
  • kuřáci si s jitrocelem pomáhají při odvykací kúře
  • sirup z jitrocele čistí krev
  • dokáže vyléčit i bércové vředy přiložením jitrocelových listů

Čaj pro astmatiky

  • 250 ml vody, kolečko citronu a kousek kandysového cukru (kandys vznikne chlazením a pomalou krystalizací koncentrovaného cukerného roztoku, je to vlastně cukrkandl) zahřejeme a necháme asi 4x vzkypět
  • odstavíme a přidáme lžičku čajové směsi
  • necháme jen minutku louhovat a pijeme horké
  • můžeme opakovat 3x denně

Jitrocelový čaj

  • 1 lžičku sušených listů zalijeme 250 ml horké vody a necháme jen krátce vylouhovat

Čajová jitrocelová směs

  • 1 lžičku jitrocele, 1 lžičku mateřídoušky zalijeme 250 m horké vody a necháme chvilku louhovat

Obklady z listů

  • čerstvé listy jitrocele umyjeme, rozválíme na kašičku a přiložíme na bolavé místo

Jitrocelový sirup

  • 4 hrstě čerstvých listů umeleme, přidáme trochu vody, 300 g cukru a 250 g medu
  • smícháme a pomalu vaříme na mírném ohni do zhoustnutí
  • plníme do skleniček a uchováváme v lednici

Vyzkoušejte i jiné čaje. Směs čajů z celého světa

Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies