Jak nám může při nemoci pomoci jitrocelový čaj

Jak nám může při nemoci pomoci jitrocelový čaj

Zaměříme se jitrocel kopinatý, lidově se mu říká i myší ouško

Mnoho lidí trpí bolestmi, i když je možnost využít bylinek. Léčivky vidíme na každém kroku a většina z nás je má jen za plevel. Začněme se proto o ně více zajímat.

Jitrocel kopinatý nebo také myší ouško můžete najít na loukách, v parcích. Roste jako plevel na polích, na mezích a na našich zahradách v trávnících.

Jan Neruda ve své sbírce „Balady a romance“ napsal na jitrocel samou chválu.

Cituji: „Řekněte mi, babičko má, co že rány svírá, po čem člověk, těžce raněn, přece neumírá?“
„Rány hojí otevřené na tom lidském těle, jenom čarodějná jarní šťáva z jitrocele.

Čerstvá šťáva z listů jitrocele se používá na zanícené rány, spáleniny a ekzémy

Jitrocel má typickou růžici listů, z těch vyrůstá pár stvolů. Tato léčivá bylina působí pozitivně proti kašli, má v sobě mnoho slizových látek.

antibiotické účinky, obsahuje vitamín C, třísloviny, hořčiny, zinek, draselné soli a kyselinu křemičitou.

Pomáhá k léčbě nemoci žaludku a tlustého střeva.

 

Jitrocel se hlavně přidává do čajových směsí

  • vyrábí se z něho odvary
  • působí i jako protijed na vzteklinu
  • kuřáci si s jitrocelem pomáhají při odvykací kúře
  • sirup z jitrocele čistí krev
  • dokáže vyléčit i bércové vředy přiložením jitrocelových listů

Čaj pro astmatiky

  • 250 ml vody, kolečko citronu a kousek kandysového cukru (kandys vznikne chlazením a pomalou krystalizací koncentrovaného cukerného roztoku, je to vlastně cukrkandl) zahřejeme a necháme asi 4x vzkypět
  • odstavíme a přidáme lžičku čajové směsi
  • necháme jen minutku louhovat a pijeme horké
  • můžeme opakovat 3x denně

Jitrocelový čaj

  • 1 lžičku sušených listů zalijeme 250 ml horké vody a necháme jen krátce vylouhovat

Čajová jitrocelová směs

  • 1 lžičku jitrocele, 1 lžičku mateřídoušky zalijeme 250 m horké vody a necháme chvilku louhovat

Obklady z listů

  • čerstvé listy jitrocele umyjeme, rozválíme na kašičku a přiložíme na bolavé místo

Jitrocelový sirup

  • 4 hrstě čerstvých listů umeleme, přidáme trochu vody, 300 g cukru a 250 g medu
  • smícháme a pomalu vaříme na mírném ohni do zhoustnutí
  • plníme do skleniček a uchováváme v lednici

Vyzkoušejte i jiné čaje. Směs čajů z celého světa

Napsat komentář