Používáte křen selský jen při vaření, jako přílohu nebo i jako lék?

Používáte křen selský jen při vaření, jako přílohu nebo i jako lék?

Křen selský nám udělá dobrou službu, jeho kořeny jsou pro náš organismus přímo blahodárné

Křen není jen příloha, která se využívá při zabijačkách nebo k grilovanému masu.

Jsme to my sami, co si určujeme, zda budeme zdravější, či nikoliv.
Pomoc je na dosah, pokud vezmeme do ruky rýč a postaráme se o kořen zahradní byliny, která má své určité místo skoro na každé zahradě.

Ano, křen je k jídlu, kde ho použijeme jakokoření, či pro jeho silné antiseptické a antibiotické účinky, tak zdravé pro všechny.

Křen je vytrvalá bylina má silně štiplavý kořen, který je na spoustu využití.

Aroma vzniká až při strouhání, kdy se uvolňuje ferment a skoro každý u toho slzí.

Znám i lidi, co si na to berou i potápěčské brýle.

Křen obsahuje provitamín A, vitamín B1, B2, B3, E, hořčík, fosfor, měď, chrom, vápník, železo, síru, zinek, draslík, glykosidy, silice.

Křen pomáhá při revmatismu, rýmě, kašli, parodontóze a při zánětu dýchacích cest

Jeho aroma a vůně usnadňuje vykašlávání, má příznivý vliv na trávicí systém, čistí střeva, povzbuzuje metabolismus, je vhodný při hojení omrzlin a ran, rozpouští žlučové kamínky, detoxikuje játra, dokonce je účinný jako prevence před rakovinou trávicího ústrojí.
Z křenu si vyrobíme si také obklad, křenovou placku na ischias a pastu na bolavé klouby, sirup na kašel, a třeba i víno.

Křenový sirup na kašel pro děti

  • 50g křenu a 50g cukru smícháme
  • po chvíli se vytvoří šťáva, kterou dáme dětem 1 lžičku 1x denně

Křenový sirup pro dospělé

  • 100g křenu a 100g medu smícháme a bereme 1 lžičku 3x denně

Křenová směs na chrapot

  • lžička křenu, lžička medu a vaječný žloutek smícháme a bereme 1 lžičku 5x denně

Křenové víno

  • křen nakrájíme na kolečka a vložíme do 1l červeného vína a necháme týden stát
  • každý den protřepeme
  • přecedíme a po týdnu uskladníme v lednici
  • pijeme na posílení těla při únavě první tři dny 1 lžičku 3x denně
  • užívat alespoň 30 dní
  • Křenové víno rozpouští i žlučové kamínky

Křenový obklad

  • můžeme použít jen najemno nastrouhaný křen, vložit mezi vrstvy gázy, nebo 4 lžíce křenu a 4 lžíce strouhané brambory (nebo 4 lžíce tvarohu, jogurtu)
  • smícháme a použijeme jako obklad na bolavé místo
  • necháme působit 10 minut
  • proceduru provádíme 10 dní

Křenová placka

  • 3 díly křenu, 1 díl sádla (bez soli), 5 dílů mouky smícháme
  • vložíme mezi vrstvy gázy (nikdy ne přímo na kůži) a přiložíme na bolavé klouby
  • křen zvýší prokrvení a mírní tím jejich bolest

Zelný salát s křenem

  • hlávkové zelí pokrájíme na drobné nudličky, přidáme nastrouhaný křen, sůl, cukr a ocet

Křenová pomazánka

  • křen jemně nastrouháme, přidáme hořčici, nastrouhaný sýr, máslo, sůl, pepř, trochu pálivé papriky a vyšleháme
  • křenová pomazánka je vhodná i na obložené chlebíčky

Křenová hořčice

  • křen nastrouháme, přidáme lisovaný česnek, trochu kečupu
  • „projedeme“ ponorným mixerem do jemné konzistence

Pokud máme hodně křenu a bojíme se, aby nám nevysychal, připravíme si do zásoby na zimu

Recept na uchování křenu, který vydrží až do jara

  •  400g strouhaný křen, lžička soli, 4 lžičky cukru, 1 dl octa, 1 dl oleje, 3,5 dl vody
  • smícháme, ponorným mixerem rozmixujeme na hladkou „kaši“ a naplníme skleničky
  • nezavařujeme, ocet to „drží“, jen uchováváme v lednici

4 komentáře na „Používáte křen selský jen při vaření, jako přílohu nebo i jako lék?“

  1. Roman napsal:

    Jo taková domácí zabijačka to bych si ještě rád zopakoval. A křen mám rád, hlavně ten čerstvý ze země a tato stránka s recepty na zdraví je super.

  2. Lada napsal:

    Ovar s křenem jde dobře dohromady. Ale křen nemusíme jen strouhat a u toho brečet, můžeme ho i umlít na masovém strojku 🙂 , umletý padá do sáčku, který gumičkou nebo lepící páskou připevníme na strojek.

  3. veruska napsal:

    Zabijačka se bez křenu neobejde. Máme ho na zahrádce, tak si v případě potřeby vykopeme. Když si vaříme koleno, tak u toho nesmí chybět.

  4. Vaska napsal:

    Jó, křen, to je má oblíbená příloha, jak k ovaru, tak třeba k párku či klobáse.

Napsat komentář