Libeček lékařský je bylinka na vaření, ale má i léčivé účinky při některých bolestech a nemocech

Libeček lékařský je bylinka na vaření, ale má i léčivé účinky při některých bolestech a nemocech

Dnes se zaměříme na bylinu bujného vzrůstu, libeček lékařský

Ve ve volné přírodě libeček lékařský neuvidíte, ale můžeme si ho vypěstovat sami na zahrádce nebo květináči.

Nejen, že se používá jako čerstvý i sušený, zvýrazňuje chuť salátů, omáček, brambor, rýže a polévek, pro svou aromatickou vůni hodně připomíná maggi.
Libeček lékařský se ale také může používat pro jeho léčivé účinky pro snížení našich zdravotních potíží.

Svým významem podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, ulevuje od bolesti břicha, vylepšuje krevní oběh, posiluje naše nervy a svaly. Tím, že působí močopudně, čistí krev.

Libeček lékařský  pozitivně působí na srdce i játra, dokáže zmírnit i kašel

Libešek lékařský je vhodný do polévek

Pomáhá i při revmatismu a dně, má velký vliv na rozpouštění ledvinových a žlučových kamenů, zmírňuje alergie.

Používají se nejen listy libečku, ale využíváme i jeho kořeny, kdy čerstvé oloupeme a uvaříme. Ze sušeného si zase uvaříme čaj, který můžeme pít víc šálků denně.
Libeček obsahuje vysoký obsah vitamínů A, C, silice, organické kyseliny, pryskyřici, cukry, třísloviny, hořčiny, minerální látky a hlavně terpineol.
Působí protizánětlivě jako antioxidant.

Libeček lékařský se používá hlavně ve formě čajových směsí, které snižují nemilé pocity plného břicha a nadýmání

Vynikající koření z libečku lékařského, který můžeme sušit, zamrazit a konzervovat solí

Sušený libeček

  • listy i se stonky ostříháme a po usušení lístky zdrhneme, rukou podrtíme a stonky vyhodíme
  • dostaneme tak jemné koření do potravin

Koření do polévek z libečku

  • využijeme celý libeček i s kořenem, ten oloupeme a i s listy umeleme, asi dva hrnky povaříme 15 minut v 0,5l vody
  • přecedíme a přidáme malou lžičku soli, lžíci majoránky, nejlépe čerstvé a 2 lžíce oleje
  • opět vaříme a zredukujeme na polovinu
  • ochutíme tím hlavně polévky, které dosolujeme až po vložení tohoto koření

Přírodní maggi z libečku

  • listy omyjeme, osušíme, pokrájíme a přidáme listy kopřivy v poměru 4:1, 3 lžíce soli, promícháme a napěchujeme do sklenice

Odvar z libečku na koupele

  • listy libečku povaříme 15-20 min, necháme vychladnout a přecedíme
  • použijeme při koupeli hlavně nohou, ale i celého těla ve vaně

Ochrana proti hmyzu

  • tělo si prostě potřeme čerstvým libečkem a komáři se nám vyhnou
  • hmyz obtěžuje nejen lidi, ale i zvířata
  • pokud zavěsíme libeček třeba na králíkárnu, díky svému aroma odpuzuje všechen hmyz
Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies