Vypěstujte si na parapetu lichořeřišnice, poskytnou vám přírodní antibiotika

Vypěstujte si na parapetu lichořeřišnice, poskytnou vám přírodní antibiotika

Lichořeřišnice jsou antibiotika pěstovaná v květináči

Tak se dá nazvat tato bylinka, léčivka s červenými, žlutými i oranžovými květy, která je celá jedlá, jak listy, květy, semínka a chutí připomíná ředkvičky. Je to známá rostlina a jmenuje se lichořeřišnice

Lichořeřišnice jsou antibiotika pěstovaná v květináčiBylina lichořeřišnice se vyznačuje hlavně tím, že má obrovské antibakteriální účinky, že působí proti všem kmenům bakterií – těch je 46!.

Efektivně působí jako antibiotikum.

Pomáhá léčit dýchací cesty při zánětu, i při onemocnění ledvin a močových cest.
Je úspěšná i při léčbě špatně léčitelných stafylokoků, streptokoků i bakterií salmonely.

Na trhu jsou k zakoupení sazenice lichořeřišnice v červnu a už v létě si můžeme užívat jejích čerstvých listů.

Tím načerpáme větší imunitu a obranyschopnost organismu na nastávající období podzimu. Využijme proto její léčivé síly a pořiďme si tuto krásku na naši zahrádku nebo balkon, nejen pro ozdobu. Dokáže toho mnohem víc, než jen nalákat náš pohled na ni.

Rostlina lichořeřišnice chrání vlasy, zabraňuje jejich vypadávání a podporuje jejich růst
Zlepšuje činnost nervové soustavy, mírní bolesti v krku i zápal plic. Obklady z jejích listů působí jako dezinfekce při podání na poraněnou kůži. Lichořeřišnice obsahuje vitamíny B a C, draslík, železo, fosfor, síru, hořčík, karotenoidy, flavonoidy a hořčičné glykosidy.

Čaj z lichořeřišnice

  • lžičku květů nebo 2 lžičky listů, 250 ml vroucí vody necháme louhovat 10 min. a popíjíme během dne

Sirup z lichořeřišnice

  • lžíci čerstvé bylinky zalijeme 250 ml vroucí vody a ochutíme medem
  • při nachlazení užíváme 1 lžíci po dvou hodinách

Nálev z lichořeřišnice na vlasy

  • 2 lžíce listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 min. louhovat
  • přecedíme a vlažným nálevem po umytí vlasů pak opláchneme
  • pro svůj účinek by se měla procedura opakovat alespoň obden

Pomazánka s přidáním lichořeřišnice

  • Lučinu přisolíme a přidáme lehce nasekou bylinku, promícháme a mažeme na chleba

Bylinka lichořeřišnice přidá o stupeň lepší chuť i na chlebu s máslem nebo v zeleninovém salátu

Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies