Majoránka je voňavá rostlinka do kuchyně i léčivá bylinka do čaje

Majoránka je voňavá rostlinka do kuchyně i léčivá bylinka do čaje

Majoránka, drobná rostlinka a ochrana proti spoustě nemocem

Na jaře se v každém městě objevují týdně zahrádkářské trhy a tak se tam taky vypravíme, abychom našli voňavou bylinku, nejen ke spotřebě do kuchyně, ale také pro její silné zdravotní účinky.

Majoránka je důležité koření nejen k dochucování pokrmů, kde se používá čerstvá i sušená. Majoránku můžete používat i pro zlepšení zdravotní kondice.

Majoránka je sice drobná rostlinka, ale umí velice silně působit totiž jako ochrana proti spoustě nemocem

Obsahuje železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, selen, vápník, měď, sodík, mangan, vlákninu, sacharidy, bílkoviny, beta-karoten, kyselinu listovou, lutein, omega-3 a omega-6 nenasycené kyseliny, vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, E, K a také cholin. Ten brání kumulaci cholesterolu v organismu a zajišťuje zdravé srdce a mozek.

majoránkový čaj Majoránka díky svému obsahu účinkuje proti kašli, kdy podporuje uvolňování hlenů, urychluje trávení, zklidňuje žaludek.

Mírní křeče, odstraňuje nevolnosti, plynatost, snižuje krevní tlak, mírní bolest hlavy a má pozitivní vliv na náš spánek. Působí proti zánětům a bakteriím.

Jak je vidět, majoránku bychom měli používat co nejvíce.
Přidává se do polévek, gulášů, prejtu, na pečená masa, nejen pod jehněčí či skopová masa, do bramborových a luštěninových jídel.

Vyzkoušejte náš tip na majoránkový čaj

Majoránkový čaj

  • lžící majoránky a 250 ml vody přivedeme k varu, necháme louhovat 15 min. a scedíme
  • pijeme během dne
  • uleví při rýmě, kašli, chřipce i při bolesti břicha

Staročeská baba

  • potřebujeme 1kg brambor, 100g trhaných krupek, 200g uzeného masa, 100g polohrubé mouky, mléko dle potřeby, 1-2 vejce, česnek dle chuti, majoránku, sůl, pepř
  • propláchnuté a uvařené krupky smícháme s nastrouhanými bramborami a přidáme ostatní přísady
  • řádně promícháme a směs dáme do vymazaného pekáčku
  • navrch poklademe pokrájeným uzeným masem, které lehce vtiskneme do hmoty
  • pečeme asi 50 min. při 190° C

Napsat komentář