Mezi superpotraviny se řadí i Batáty, kořenové hlízy povijnice batátové

Mezi superpotraviny se řadí i Batáty, kořenové hlízy povijnice batátové

Už jste ochutnali batáty tzv. sladké brambory s pěknou oranžovou barvou?

 batáty jsou sladké bramboryBatáty nebo také sladké brambory, můžete koupit ve většině supermarketů.

Oranžové, fialové nebo přírodní. Barvy jsou u batátů různé.

Tato potravina je už u nás známá, ale ještě ne tak docela zažitá.

Oranžová barva znamená, že obsahují mnoho beta-karotenu a mimo nich i vitamín B6 a C, draslík, železo, vlákninu, zdravé kyseliny, lutein, zeaxanthin (antioxidant).

 

Barviva zabraňují vzniku rakoviny žaludku i slinivky břišní, preventivně působí proti depresím, srdečním a očním chorobám, degerativním onemocněním, chrání naši imunitu, omezují tvoření ledvinových kamenů, působí proti nespavosti.
Snižují i hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Batáty a jejich konzumace se doporučují diabetikům a těm, kdo chce zatočit se svými nadbytečnými kily

Měli bychom aspoň zkusit pár batátů, a uvařit či upéct z nich něco dobrého.

Je to velice zdravá, výživná a hodně prospěšná zelenina.

Pokud jí nebudeme říkat „sladká brambora“, bude nám chutnat určitě víc.
Mnoho lidí právě tento výraz od koupi odradí.

V její slupce se nachází nerozpustná vláknina, proto je nejlepší ji spotřebovat i s ní.

Vždyť i „americké brambory“ se konzumují i se slupkou, a nikdo se tomu nediví. U pečených batátů v troubě si slupky ani nevšimneme a navíc se zbavíme škrobů a cukrů.

Batáty z trouby

  • 1-2 ks batátu uvaříme skoro doměkka, nakrájíme na plátky nebo kostičky
  • přidáme nakrájenou červenou papriku, cibuli šalotku, pár stroužků česneku a olivový olej
  • směs smícháme dohromady a dáme péct v pekáčku do trouby na dobu 30-40 min.
  • před dopečením na ně položte plátky sýra, bude to ještě chutnější

Batáty pro gurmány

  • 4 ks batátů nakrájíme na menší klínky a v míse promícháme s chilli papričkou
  • přidáme lžící medu, lžící hořčice, tymiánem, sezamem, solí, pepřem a 150 ml bílého vína
  • klademe na plech s pečícím papírem a pečeme zhruba 30 minut

Lehký salát z batátů

  • batáty uvaříme, pokrájíme a přidáme jarní cibulku, limetkovou šťávu a dle chuti osolíme a opepříme
  • hodí se k pečeným masům nebo jen tak, jako letní večeře

Plněné batáty

  • 3 ks batátů omyjeme, osušíme, neloupeme
  • každý zvlášť aspoň na třech místech propíchneme vidličkou, potřeme olejem a zabalíme do alobalu
  • pečou se zhruba hodinu, proto vybereme ty menší batáty
  • necháme je ještě čtvrt hodiny odpočívat a pak nařízneme a roztrhneme vidličkou
  • osolíme a naplníme žervé s pažitkou a posypeme cibulkou
  • můžeme naplnit i opečenou slaninou, chilli papričkou
  • batáty lze sníst i se slupkou a podávat se zakysanou smetanou

Krémová polévka s batátem

  • na oleji osmahneme cibuli a česnek, trochu kari koření a pálivé papriky
  • přidáme jeden menší batát na kousky a půlku květáku na růžičky
  • zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem z poloviny plechovky
  • uvaříme doměkka a rozmixujeme do hladkého krému
  • nakonec dosolíme a zakápneme troškou limetkové šťávy

Grilované batáty

  • batáty nakrájíme na plátky, povaříme asi 5-10 minut v osolené vodě, zakapeme olivovým olejem, osolíme
  • pečeme na grilu asi 6 minut
  • podáváme s dipem dle chuti

Tip na bramborovou kaši

  • když budete dělat kaši klasickou, zkombinujte s batáty
  • použijete jen polovinu batátů na polovinu bramborové kaše
  • poznáte velice dobrý výsledek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *