Zima a vánoční ovoce je tady. Ochutnali jste už Kaki?

Zima a vánoční ovoce je tady. Ochutnali jste už Kaki?

Všimli jste si už v obchodě krásných oranžových plodů Kaki?

Jedná se o exotické ovoce Kaki lesklé barvy a tvarem i chutí se podobá broskvi, či rajčeti a krásně voní.

Ovoce kaki

Neobsahuje žádná jadérka, ani zrníčka a v chladu vydrží opravdu dlouho.
Pro naše zdraví je malým zázrakem, neboť nám pomáhá ve snižování cholesterolu v krvi, v imunitním systému, upravuje metabolismus, pomáhá při únavě, mírní svalové potíže, má antioxidační účinky, zpomalující stárnutí a posiluje naše kosti.

Obsahuje vitamín A, C, velké množství vlákniny a minerálních látek, především draslík, fosfor, železo, mangan, hořčík a vápník.

Konzumací tohoto ovoce s pevnou a chutnou dužinou budeme nabiti energií a tím, že jeden kus váží 200 g i více, má pouze asi 140 kcal, může být zařazeno do dietního programu.

Nejbohatší látkou v tomto ovoci je pektin. Ten zadržuje vodu a usnadňuje vyprazdňování. Také vstřebávání cukrů je mnohem pozvolnější. Kaki obsahuje 16 mg vitamínu C na 100 g, což značí, že nám dodává 40 % doporučené dávky na den. Kaki jsou sice chudší na sodík a tuky, ale bohaté na karotenoidy, které chrání arterie a proto se doporučuje lidem s hypertenzí, arteriosklerózou a všeobecně s kardiovaskulárními problémy. Také je prospěšné při nemocích jater a ledvin.

Kaki je vhodné i pro diabetiky, i když je to sladké ovoce

kaki pro cukrovkářeObsahuje totiž fruktózu, přírodní ovocný cukr, který se lépe vstřebává a rozpustnou rostlinnou vlákninu, která zpomaluje uvolňování cukrů. Diabetici si proto mohou s klidem pochutnat na tomto ovoci bez rizika a mít dobrý pocit z jeho pozitivního vlivu na trávicí soustavu.

Před jeho koupí si  ověřite jeho zralost, nesmí být otlačené, doma omýt a oloupat nebo rozkrojit napůl a jíst lžičkou, třeba jako kiwi. Musí se konzumovat jen zralé plody, jinak si nepochutnáte. Pokud někdo trpí průjmem, může jich sníst třeba pět najednou.

Nejlepší je jíst kaki tak jak je, nebo ho můžeme přidat do jogurtu nebo do tvarohu.

Několik receptů z ovoce kaki

Osvěžující salát z kaki

  • 4 ks kaki, 4 ks rajčat, 1 hlávkový salát, 100 g kozího sýra, sůl, pepř, oregano, olivový olej
  • kaki, rajčata a salát omyjeme, kaki oloupeme, nakrájíme vše na tenké plátky a upravíme na talíři
  • osolíme, opepříme, okořeníme oreganem, navrch přidáme nakrájený kozí sýr
  • pokapeme mírně olivovým olejem a hned podáváme

Štrůdl s kaki

  • postup je stejný, jen místo jablek dáme jemně nakrájené 4 ks oloupaného kaki
  • zajímavá a lahodná chuť vás překvapí

Tiramisu s kaki

  • žloutek smícháme se třemi lžícemi cukru a přidáme do 250 g mascarpone, z bílku ušleháme sníh
  • oloupané dva kusy kaki pokrájíme a rozmixujeme
  • vše spojíme dohromady v krém
  • na dno formy dáme piškoty, pokapeme amaretem, dáme krém a opět piškoty
  • piškoty pokapeme amaretem a rozetřeme krém
  • necháme v lednici ztuhnout a vychladit

Kaki smoothie

  • 2 ks kaki rozmixujeme, přidáme 2 lžíce bílého rumu, 2 lžíce tmavého rumu, ananasovou šťávu, trochu citronové štávy a lžíci sirupu s chutí grenadiny (dá se koupit)

2 komentáře u „Zima a vánoční ovoce je tady. Ochutnali jste už Kaki?“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *