Pampeliškový med, pampeliškový čaj na zklidnění nebo pampeliškový salát

Pampeliškový med, pampeliškový čaj na zklidnění nebo pampeliškový salát

Žlutě zářící a smějící se pampelišku lékařskou, zvanou také jako smetanka určitě znáte

Název smetanka vznikl proto, protože její bezlisté stonky roní hořké mléko, poslalo samo nebe hlavně diabetikům.

Než vykvete, natrháme si malé lístky a přidáváme je do různých salátů. Ty bychom měli konzumovat denně asi měsíc.

Po rozkvětu si 15 ks pampelišky utrhneme i se stvoly, květy odstraníme a samotné stonky sežvýkáme. Je to hodně hořké, ale na chuť si brzy zvykneme, děláme to přece pro sebe, dosáhneme tím snížení hladiny cukru v krvi.

Z květů si připravíme pampeliškový med, ten pro diabetiky není vhodný

Pampeliška lékařská

Pampeliška je známa také tím, že dokáže léčit i nemoci jater a žlučníku, kdy rozpouští žlučníkové kameny.

Pomáhá při dně, vyrážkách, revmatismu, užívá se při žloutence, pročišťuje žaludek.

Zlepšuje chuť k jídlu, hodí se proti pálení žáhy, dokáže odstraňovat z organismu jedy, tj. alkohol, nikotin i drogy, pokud se bude déle používat.

Na to, že je pampeliška plevel toho dokáže opravdu hodně

I když pampelišku vydloubete z trávníku nožem, většinou kořen přeseknete a rostlina znovu naroste. Kořen totiž pronikne i dva metry hluboko.

Pampeliška lékařská obsahuje draslík, vápník, železo, sodík, měď, fosfor, mangan, síru, beta-karoten, vitamín A a C, silice, hořčiny, inulin, třísloviny.
Květ pampelišky nejde sušit, děláme z něj tedy med.

Pampeliškový med

  • 300 květů, 0,8l vody a dva citrony povaříme 5 minut na mírném ohni
  • necháme stát 24 hodin a poté přecedíme přes pláténko
  • přidáme 1,5 kg cukru a pomalu vaříme asi 30 minut do zhoustnutí

Pampeliškový čaj čistící

  • 2 lžičky sušeného kořene a 0,5l vody povaříme 5 minut
  • necháme louhovat 15 minut
  • užíváme 2x denně jeden šálek po dobu 6 týdnů

Pampeliškový čaj na zklidnění

  • 2 lžíce pokrájených čerstvých listů zalijeme 250 ml horké vody
  • necháme 15 minut louhovat

Pampeliškový čaj ranní

  • 1 rovnou lžíci kořene dáme večer do 250 ml vody
  • ráno zahřejeme a scedíme
  • pijeme půl hodiny před snídaní a půl hodiny po snídani

Pampeliškový salát

  • mladé lístky namočíme na půl hodiny do osolené vody
  • nakrájíme cibulku a smícháme s posekanými lístky a přidáme nálev z vody, cukru a octa, sůl, pepř

Pampeliškový odvar

  • 2 lžíce květů zalijeme 250 ml horké vody a necháme 15 minut louhovat
  • odvar zklidňuje pokožku a pomáhá odstranit vyrážku
Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies