Přírodní mastička z čerstvých i sušených bylin pro vaše zdraví

Přírodní mastička z čerstvých i sušených bylin pro vaše zdraví

Přírodní mastička z bylin je zdravá a pomůže nám svými vitamíny

Vyrobit si svoji vlastní mastičku z bylinek, které jsou na dosah ruky, není vůbec těžké ani složité.
Dnes si představíme základní recepturu a postupně se budeme seznamovat s jednotlivými bylinnými přípravky pro konkrétní použití.

Domácí přírodní mastička z čerstvých i sušených bylinek pro vaše zdraví

Přírodní mastičky z čerstvých i sušených bylin pro vaše zdraví

Základem mastičky je lékařská vazelína, lanolin, bambucké nebo kokosové máslo, včelí vosk nebo  vepřové sádlo, jde o základní pojivo.

Pokud se rozhodneme pro sádlo, tak nikdy nepoužíváme kupované vyškvařené, jelikož je již upravované a některé i solené.
Jednoduše si zamluvíme čistě hřbetní sádlo a sami si ho vyškvaříme.

Ostatní suroviny se dají zakoupit v lékárně, obchodech se zdravou výživou nebo jiných specializovaných obchůdcích.

 

Základní recept na přírodní mastičku

Mast se vaří ve vodní lázni a pokud možno by neměla přesáhnout 80°C.

Do hrnce s vodou, vložíme menší hrnec a dáváme samozřejmě pozor, aby se nám do mastičky nedostala žádná jiná tekutina.

Masťový základ

  • sádlo, vazelína atd. se rozpustí  a poté se do něho postupně přidávají bylinky
  • zhruba je to v poměru 250 g základu a asi 50 g bylinek, samozřejmě může být i více
  • nejlepší ukazatel bude to, až budou všechny ponořeny v základu
  • poté je budeme vařit 1-2 hodiny a samozřejmě postupně doléváme spodní vodu, aby se nám nevyvařila
  • občas směs promícháme
  • pak hrnec se směsí vyndáme, přikryjeme pokličkou a necháme 7-14 dní v chladu

Mezitím nám základ pěkně ztuhl, ale ještě tu máme nežádoucí tekutinu, tudíž obrácenou vařečkou uděláme důlek a vodu slijeme.

  • opět dáme do vodní lázně a klidně můžeme přidat další bylinky, ale nemusíme
  • vaříme asi 1 hodinu
  • pak vyjmeme a necháme vychladnout

Pokud chceme vonnou mastičku, můžeme právě teď, než nám základ ztuhne přidat příslušný esenciální olej, případně i jiný, ale lisovaný za studena

Nyní přes plátýnko přecedíme a bylinky pěkně vymačkáme. Nemusíme je vyhazovat, můžeme je klidně použít jako obklad na postižené nebo bolavé místo.

Domácí přírodní mastičky z bylinek

Přecezenou mast slijeme do šroubovacích kelímků a je ji nutno uchovávat v chladu a temnu.

Spotřebujeme ji co nejdříve, případně ji můžeme zakonzervovat.

Konzervace vydrží přibližně 1 rok.

Každá bylinka působí na něco jiného a prakticky ze všech se dá dělat mastička

V podstatě je velmi důležité to, že jsme si ji vlastnoručně udělali a tudíž víme, z čeho se náš lék skládá.

 

 

 

Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies