Nejstarší používaná bylina, která u nás patří k nejužívanější je řebříček obecný

Nejstarší používaná bylina, která u nás patří k nejužívanější je řebříček obecný

Řebříček obecný objevíte na našich zahradách, na loukách, u cest, u polí i lesů

Je to nenáročná bylina, silně aromatická, která má nahořklou chuť. Řebříček obecný nepřehlédnete, má hroznovitém většinou bílé květenství

Řebříček se používá na spoustu chorob, nejen při nachlazení pitím čaje, hojí rány a léčí průjem

Také pomůže při bolesti zubů, když rozžvýkáme pár listů, i při pálení žáhy.

Odstraňuje nadýmání, pomůže i při bolestech zad, revmatismu, žaludečních křečích, špatném trávení, poruchách krevního oběhu, mírní kašel

Dokáže snížit horečku, čistí krev, je prospěšný pro cévní systém a křečové žíly a má protizánětlivé účinky.

Ženám řebříček pomáhá při problémech s přechodem

Pomáhá při migréně, pokud se pravidelně čaj pije, dokáže i zmizet úplně.

Sbírá se a suší kvetoucí nať, nejlépe před rozkvětem a stříhá se jen 3 cm od vrcholu byliny.

 

Řebříček se využívá nejen na přípravu čaje, ale i na sedací koupele při zánětu, při nočním pomočování dětí

Řebříček obsahuje silice, flavonoidy, hořčiny, třísloviny, alkaloidy, kyselinu octovou, salicylovou, mravenčí, cholin.

Čaj z řebříčku

  • 3 lžíce natě a 250 ml vroucí vody necháme 15 min. louhovat
  • doporučuje se pít chladný, 1 hrnek denně půl hodiny před jídlem
  • pomáhá při začínajícím chřipkovém onemocnění

Odvar na obklady

  • 6 lžic a 0,5l vody povaříme 10 min. a necháme vystydnout
  • odvar se využívá na popraskané ruce, pohmožděniny, otoky, hemeroidy

Odvar na koupele

  • 250 g řebříčku, 200 g máty a 4l vody povaříme 5 min. a necháme vychladnout
  • poté odvar přidáme do vanové lázně a užijeme si 20 min. v klidu
  • měli bychom si pak alespoň na půl hodiny lehnout
  • procedura by se měla uskutečnit asi 2x týdně
  • prospěje k celkovému dobrému pocitu, při revmatismu, na posílení nervů i k dezinfekci

Mast z řebříčku

  • 15g čerstvých květů řebříčku a 15g listů maliníku vložíme do 90g rozpuštěného nesoleného sádla, necháme vzkypět a odstavíme
  • druhý den přecedíme přes plátýnko do sklenice
  • uchováváme v lednici

Sirup z řebříčku

  • 200 g byliny zalijeme 1l vody, přidáme 1 nakrájený citron a necháme stát 24 hod.
  • poté přecedíme a přidáme 1kg cukru
  • přivedeme k varu a krátce povaříme
Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies