Recept na domácí sirup z ovoce nebo bylinek při nachlazení

Recept na domácí sirup z ovoce nebo bylinek při nachlazení

Náš recept na domácí zázvorový sirup nebo sirup pro děti

Sirupy připravené doma, vařené nebo za studena nebudeme srovnávat se sirupy  zakoupenými v obchodě.
Doma si do nich nebudeme cpát barviva, umělá sladidla a navíc budou mít vyšší ovocný podíl bez náhražek.
Nejvíce se asi připravují sirupy z ovoce, bylinek, ale třeba i z květin.

zázvorový sirup na kašelDomácí sirupy jsou zdravější a chutnější. Mohou se přidávat do vody, čaje nebo jako lék proti nachlazení.

Nejlepší způsob výroby sirupu je za studena, protože se varem neničí drahé vitamín.

Navíc se velkou spotřebou, protože jsou chutné stejně dlouho nevydrží. 😀

Pokud je ovoce hodně, raději zvolíme domácí sirup vařený, který uskladňujeme v chladu a temnu.

Na domácí zázvorový sirup si připravíme

  • 4 kousky zázvoru, 1l vody a 1 kg cukru
  • oloupaný a na plátky nakrájený zázvor dáme do vody a vaříme rovnou s cukrem 1 hodinu
  • poté scedíme a plníme do sklenic
  • zázvor má spoustu vynikajících vlastností, působí jako přírodní dezinfekční prostředek i jako afrodiziakum

Dětmi je nejoblíbenější jahodový sirup, který si připravíme za studena

  • 3 kg jahod, 3 kg cukru, 2l vody a 20 g kyseliny citrónové
  • jahody posypeme kyselinou citrónovou, zalijeme vodou a dáme na dva dny louhovat do lednice
  • potom scedíme, přidáme cukr a mícháme do rozpuštění
  • skladujeme v chladu, popřípadě můžeme nalít do sklenic a nechat přejít varem, aby chytla víčka

Pestrá paleta bylinek se přímo nabízí k výrobě sirupů, které ani v obchodech nenajdeme.
Skoro z každé bylinky, čerstvé nebo sušené se dá sirup vyrobit. Mimoto, že chutnají, mají i léčivé účinky.

V létě si pro dospělé připravíme osvěžující mátový sirup

  •  svazek máty, 2l vody, 1 kg cukru a 20 g kyseliny citrónové
  • listy namočíme do vody a necháme louhovat dva dny
  • výluh přecedíme, přidáme cukr a kyselinu citrónovou
  • krátce povaříme, asi 3 minuty
  • plníme do sklenic a necháme přejít varem, aby chytla víčka
  • zbytečně dlouho nevaříme, uchováme tak z máty nejvíc vitamínů

Na originální ozdobení zmrzlinového poháru se hodí domácí sirup z růží

  • 2-3 hrsti okvětních plátků rudé růže, 2l vody, 2 kg cukru a 50 g kyseliny citrónové
  • vodu necháme přejít varem, přidáme kyselinu citrónovou, nalijeme na okvětní plátky a necháme dva dny louhovat
  • přecedíme, přidáme cukr a krátce povaříme, než se cukr rozpustí
  • plníme do skleniček a krátce sterilizujeme

Nesmírně zdravý je borůvkový sirup, hlavně v zimě podpoří naši imunitu

  • 1l borůvek, 1 citrón, 250ml vody a 250 g medu
  • borůvky dáme do vody a vaříme zhruba 15 minut
  • přecedíme, přidáme med a oloupanou kůru z citrónu vcelku a vaříme ještě 15 minut
  • teprvepotom přidáme citrónovou šťávu
  • vyndáme citronovou kůru a zchladlé plníme do sklenic
  • obrátíme dnem vzhůru a ukládáme po úplném vychladnutí
  • díky medu sirup rychle houstne

Nesmíme zapomenout ani na sirup z plodů černého bezu

Pokud nevlastníme odšťavňovač, kam vkládáme plody i se stonky zároveň s cukrem, a šťáva vytéká sama, a my jsme skoro bez práce, musíme si ho uvařit jinak.

  • potřebujeme 1 kg plodů (jen kuliček), 750 g cukru, 800 ml vody a 10g kyseliny citrónové
  • vše necháme vařit 15 minut, potom směs rozmixujeme a přecedíme přes síto
  • šťávu ještě 15 minut povaříme až do zhoustnutí
  • podáváme spíš jako lék, hlavně při kašli a nachlazení, plody obsahují mnoho vitamínů a minerálů
  • pokud do šťávy přidáme rum podle chuti, získáme vynikající likér
  • šťávu můžeme ještě povařit s cukrem a výborné želé si můžeme natřít na chleba s máslem

 sušené plody černého bezu Domácí sirup je cennější než kupovaný

Vyzkoušejte některý z našich receptů a uvařte si zdravý domácí sirup bez velkého množství chemie. Víme, co v nich je, byl vařený s láskou a pro někoho.

Chcete vyzkoušet domácí sirup a nemáte doma sušený černý bez?

V e-shopu Bylík.cz si sušené plody černého bezu můžete koupit a domácí sirup uvařit i v zimě

 

Nechte se inspirovat, vyzkoušejte další sirupy

Napsat komentář