Voňavý rozmarýn, neboli rozmarýna lékařská svou silou léčí

Voňavý rozmarýn, neboli rozmarýna lékařská svou silou léčí

Krásně zelený a dlouhotrvající. To je rozmarýn nebo také rozmarýna lékařská

Bylinka, která vyniká osvěžující vůní s nádechem pryskyřic.

Bylinka, která vyniká osvěžující vůní s nádechem pryskyřic.Rozmarýn je jednou z nejpoutavějších bylinek, která se hodí nejen na zahradu, ale také na balkón nebo do pokoje uvnitř bytu či rodinného domu.

Rozmarýn má rád slunce, proto je nejlepší tuto bylinku pěstovat venku nebo u okna, kde je dostatek slunečního svitu.

Pěstování rozmarýnu není složité, ovšem je potřeba vědět, že má rád písčitou, lépe však vápnitou půdu. Naopak nemá rád příliš vlhkou půdu, která může způsobovat, že kořeny rozmarýnu začnou hnít.

Během zimního období je nutné bylinu přemístit, protože nesmí být vystavována mrazu, nýbrž potřebuje alespoň pokojovou teplotu.

Léčivé účinky rozmarýnu

Rozmarýn je velice účinný, co se zdravý týče.
Obsahuje totiž několik vitamínů a minerálů. Lze do nich zařadit vitamín A, C, kyselinu listovou, železo, hořčík, fosfor, zinek či měď. Celkově má rozmarýn mnoho kladných účinku, kterými jsou především:

  • posílení paměti
  • stimulace krevního průtoku
  • zlepšení zvládání stresu
  • zmírnění bolesti hlavy
  • lepší růst vlasů
  • snížení výskytu zánětů
  • posílení imunitního systému

Pourozmarýnžití rozmarýnu při vaření

Rozmarýn je nedílnou součástí vaření.

Jedná se o velmi aromatickou bylinku, proto je zapotřebí ji používat velmi opatrně.

Hodí se k masu (i opékanému), protože mu dodává příjemnou chuť zvěřiny.

Rozmarýn se hojně využívá také v kombinaci s cibulí, rajčaty, bramborami nebo vejci.

Rozmarýn je bylinka pro využití při vaření

Jedním z pokrmů mohou být pečené brambory s rozmarýnem, na které budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • chilli papričky, nejlépe sušené
  • rozmarýn
  • začínáme rozpálením trouby přibližně na 180oC
  • nakrájené brambory promícháme s česnekem a chilli
  • po upečení v troubě (zhruba 40 minut) můžeme podávat

Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *