Z černého bezu si uvařte domácí sirup, čaj nebo limonádu

Z černého bezu si uvařte domácí sirup, čaj nebo limonádu

Určitě jsme někde při odpoledních procházkách narazili na černý bez

čerstvé plody černého bezuRoste všude kolem nás. V parcích, na okrajích lesů, u cest a silnic.  Neváhejte a natrhejte si černý bez.

Nejraději trhejte černý bez u lesa, kde nejsou plody ohroženy škodlivinami ze silnice.

Pro domácí použití jsou vynikající hlavně květy a plody, i když i ostatní části jsou také léčivé, tj. listy i kořen.

Proto bychom je neměli nechat bez povšimnutí.

Obklady z listů se používají při léčbě kloubních potíží a z kořenů se připravují odvary

Černý bez obsahuje vitamín A, C, B1, B2, B6, B12, pektin, třísloviny, kyselinu jablečnou, pantotenovou i octovou. Z květů se nejčastěji připravuje limonáda nebo řízky, zvané kosmatice. Výborný je také likér, víno i marmeláda.

Květy černého bezu Květy bezinek nám pomohou při kašli, rýmě, snižují i teplotu.

Květy černého bezu působí antiskleroticky, usnadňují dýchání, léčí dnu i revma, protože zbavují tělo kyseliny močové.

Pokud květy usušíme, uvaříme si z nich dobrý čaj nebo sirup, který je lékem při zažívacích potížích.

Pouze čerstvé plody – kuličky černého bezu mají mírně projímavý účinek při zácpě.

Černý bez pomáhá i při bolesti zubů, když budeme žvýkat bezovou větvičku.
Jak je vidět, bezinky mají všestranné využití pro naše zdraví.

„Před heřmánkem smekni, před černým bezem klekni.“

Vynikající a chutný bude i čaj, limonádu, , med, likér nebo výborné kosmatice.

Čaj z květů černého bezu

  • 2 lžíce sušených květů zalijeme 0,5 l vroucí vodou
  • necháme 10 minut louhovat
  • po přecezení podáváme

limonáda z černého bezu

Limonáda z květů černého bezu

3l svařené, vychladlé vody  se 300g cukru přelijeme 10 ks květů černého bezu.

Přidáme na kolečka nakrájený, dobře omytý 1 citron.

Přikryjeme a necháme na slunci týden i déle louhovat.

Limonáda začne krásně perlit a bude hitem pro osvěžení.

 

Připravte si sirup z černého bezu

  • 30 ks květů černého bezu lehce propláchneme ve vodě
  • zalijeme 2l převařenou studenou vodou a přidáme 2 ks nakrájených citronů na kolečka
  • necháme stát 24 hod
  • potom přecedíme, přidáme 2 kg cukru, a necháme vařit nejméně 10 minut

sirup z černého bezuSirup přelijeme do lahví nebo sklenic, a když jsou lahve plné, přidáme do každé 1 lžičku rumu.

Ten se tam „ztratí“ a udrží sirup k delší spotřebě.

Po otevření sklenice sirup skladujeme v lednici.

Pokud budeme připravovat více sirupu, sterilujeme 15 min.

Sirup dlouho vydrží.

Med z květů černého bezu

  •  25 ks květů černého bezu vaříme 15 minnut s 1 ks nakrájeného citronu v 1l vody
  •  necháme stát do druhého dne
  • přecedíme, přidáme 1 kg cukru a vaříme do zhoustnutí 1 až 1,5 hodiny

Bezinkový likér z kuliček černého bezu

  •  2l otrhaných bezinek vaříme v 1l vody 10 minnut
  • po uvaření je propasírujeme a do šťávy, kterou jsme tímto získali, přidáme 750 g cukru a vaříme dalších 5 minut
  • poté přisypeme 2 sáčky vanilkového cukru a vaříme další 3 minuty
  • naposledy přidáme 2 lžičky mleté kávy, 1 lžičku skořice, 3 ks hřebíčku a vaříme ještě 2 minuty
  • necháme vychladnout a přilijeme 0,5 l rumu.

likér z černého bezu

Kdo vlastní parní hrnec na šťávu, nemusí bezinky otrhávat.

Pokud chceme získat jemné želé třeba do jogurtu, tak do této šťávy přidáme ještě 400 g cukru a vaříme do zhoustnutí.

Jak želé – marmeláda houstne, poznáme, kápneme-li lžičkou na talířek.

Všude, kde se používá citron, vyjměte pecky.

 

Kosmatice z květů černého bezu

  •  bezové květy s delší stopkou lehce propláchneme a namáčíme v těstíčku z vajec a mouky
  • žloutky rozkvedláme s trochou mléka, osolíme a zašleháme trochu mouky, pak přidáme sníh z bílků a utvoříme hladké těstíčko
  • smažíme na oleji, másle nebo na přepuštěném másle GHI

Když jsou květy na jedné straně osmažené, odstřihneme stopku a obrátíme je. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Dobrou chuť.

Pokud vyzkoušíte některý z receptů z černého bezu, napište nám

Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies