Tymián obecný, známá mateřídouška obecná

Tymián obecný, známá mateřídouška obecná

Tymián je rostlinou z čeledi hluchavkovitých

Jedná se o silně aromatickou bylinku s ostřejší nasládlou chutí a vůní, jež připomíná hřebíček nebo kafr. Svůj původ má ve Středomoří.

Tymián a jeho vitamíny

Tymián je nejen oblíbeným kořením v gastronomii, ale pochlubit se může i celou řadou léčivých účinků.

Představuje i vydatný zdroj vitamínů, a to především vitamínu A a C, dále je bohatý i na vitamíny K a E, kyselinu listovou, vápník, draslík, mangan, hořčík, železo a selen.

Léčivé účinky tymiánu

Vyzkoušejte vynikající tymiánový sirupTymián je možné využít při léčbě kašle a bolesti v krku, protože je výborným antibiotikem i antiseptikem.

Pomáhá rovněž k uklidnění podrážděných dýchacích cest.

Tymián mají v oblibě rovněž lidé s vysokým tlakem, protože ho pomáhá snižovat.

Diuretické vlastnosti přispívají k tomu, že se může tělo snáze zbavit přebytečných solí, vody i toxinů.

V tymiánu obsažený draslík řídí hladinu krevního tlaku a upevňuje zdraví srdce.

Tymián se doporučuje užívat při vaření místo soli.

 

Tymián má zásluhu i na zlepšení zdraví ústní dutiny

V tymiánovém oleji lze najít látku jménem tymol, jež se užívá v různých prostředcích, které slouží k péči o zuby.

Udává se, že ústní voda z tymiánu je schopna vyhnat škodlivé bakterie z úst. Postačí jen promíchat 1-2 kapky tympánového oleje v šálku s vlažnou vodou. Touto tekutinou si je pak nutné dvakrát denně zhruba po dobu půl minuty proplachovat ústa.

Tymián je také úspěšným bojovníkem v boji proti akné

Dokáže zabránit výskytu jizev na kůži, za což vděčí svým antioxidačním vlastnostem, jež rovněž zpomalují stárnutí.

Tymiánový sirup působí proti dráždivému kašli

  • k výrobě je třeba hrnek vody, hrnek cukru a tymián
  • voda s cukrem se svaří ve skleněné nádobě
  • ideální je hnědý cukr, jenž je zdravější, po jeho rozpuštění se přidá tymián
  • čím více jej tam bude, tím je sirup koncentrovanější
  • tymián by se měl povařit zhruba dvě minuty, po odstavení maceruje
  • druhý den se sirup slije do sklenice a je možné jej hned podávau
  • uchováván by měl být v lednici

 

Napsat komentář