Zázvor obecný je přírodní lék a vynikající aromatická bylinka do čaje nebo vaření

Zázvor obecný je přírodní lék a vynikající aromatická bylinka do čaje nebo vaření

Kořen ve tvaru modul je zázračná medicína. To je zázvor obecný

Má jasně pozitivní vliv na naše zdraví má po staletí známý kořen rostliny, přidávaný do jídla, který blahodárně působí na náš žaludek, ať už jako syrový drcený či sušený. Vždyť i svým tvarem tak vypadá.

Závor obecný zdomácněl i u nás pro svoji intenzivní chuť, ale také jako přírodní lék

Jak se říká, je vhodný skoro na všechno.
Stačí pouze 4 g pro dospělého zdravého člověka denně. Nesmí se používat dlouhodobě a nepřekračovat denní dávku.

Zázvor má ostrou chuť a tu zrovna dobře nesnáší lidé s nemocemi ledvin, se žaludečními vředy a močového měchýře. Není vhodný pro děti do tří let, pro kardiaky a diabetiky, těhotné a kojící ženy.

Zázvor obsahuje hořčík, sodík, vápník, draslík, železo, fosfor, vitamín A, B1, B2, B6, C, E

Zázvor pomáhá hlavně v období nachlazení, chřipek, při zažívacích potížích, snižuje cholesterol, působí proti bolestem kloubů, zpomaluje některé formy rakovin i proces stárnutí, zmírňuje únavu, nadýmání i pálení žáhy.

zázvorový čaj s pepřem

Je účinný při hubnutí, podporuje srdce a celkově celý imunitní systém, účinně působí proti

bakteriím, má protizánětlivé účinky, snižuje nevolnost při cestování.

Čerstvý zázvor použijeme na čaj, likér, při pečení mas.

Často lze zázvor použít jako přídavek do vanové lázně, sušený zase při pečení chleba, vánočního cukroví, sirupů, čatní, marmelád, nebo do perníku. Jägermeister – bylinný likér je také se zázvorem.

Zázvorový čaj

  • oloupaný kousek zázvoru, asi jeden centimetr rozstrouháme a zalijeme 1l vroucí vody
  • pro lepší chuť můžeme přidat 1ks hřebíčku a kousek celé skořice a necháme 5 min. louhovat
  • je výborný s medem hlavně při nachlazení a chřipce

Banány na zázvoru

  • banány oloupeme, potřeme rozpuštěným máslem, marmeládou, nejlépe pomerančovou a vložíme do pekáčku
  • přidáme trochu pomerančového džusu se zázvorovým odvarem (více zázvoru a méně vody) a pečeme asi 15 min. s občasným podlitím
  • podáváme horké se zmrzlinou a šlehačkou

Zázvorový alkoholický drink

  • nastrouhaný zázvor zalijeme malým množstvím vroucí vody a vychladíme
  • přecedíme, přidáme panáka vodky a dolijeme naším oblíbeným džusem

Zázvorová osvěžující limonáda

  • postupujeme jako u drinku, jen zalijeme vychlazenou sodovou vodou a podáváme s plátkem citronu, pomeranče nebo limetky

Zázvorový likér

  • 6 lžic nastrouhaného zázvoru, 6 lžic medu, 1 nakrájený citron a 1 pomeranč, 1 ks hřebíčku, 1 ks celé skořice smícháme dohromady a necháme louhovat 3 dny
  • scedíme a nalijeme do sklenice
  • můžeme také vyndat koření a vše rozmixujeme, dostaneme tak likér hustší

Zázvorové medové perníčky

  • vyšleháme 2 vejce a 130g cukru moučka, přidáme 420g hladké mouky, 1 kypřící sáček do pečiva, 50g kakaa, 100g tuku, 2 lžíce medu a 2 lžíce zázvorové šťávy
  • vypracujeme těsto a necháme hodinu odležet v lednici
  • poté vyválíme a vykrajujeme různé tvary
  • jJsou velmi voňavé a hned k jídlu

Zázvorová kuřecí prsa

  • zázvor, česnek a cibuli nakrájíme na plátky, přidáme kuřecí prsní řízky na nudličky, sojovou omáčku, dvě lžíce oleje
  • promícháme se solí a pepřem a necháme v lednici přes noc odležet
  • potom osmažíme a podáváme s rýží

Zázvorová lázeň na nohy

  • přichází zima, přijde rýma. Abychom se jí lépe zbavili, ponoříme nohy do teplé vody s přidanou zázvorovou šťávou
  • lázeň vám hodně uleví

Zázvorová směs na imunitu

  • smícháme 2 lžíce sušených šípků a 2 lžíce sušeného jalovce a zalijeme 1l vroucí vody
  • přidáme 2 lžičky strouhaného zázvoru a necháme 24 hod. louhovat
  • přecedíme a užíváme před jídlem jednu lžíci 3x denně

Zázvor můžeme přidat i do domácího pampeliškového medu

Jeden komentář u “Zázvor obecný je přírodní lék a vynikající aromatická bylinka do čaje nebo vaření”

  1. Peta napsal:

    Jsem mile překvapena, jak moc dobře se dá zázvor využít. Některý z Vašich receptů rozhodně vyzkouším. U nás v rodině se spíš konzumuje pouze ve formě čaje. Sousedka jej zase nakládá do vodky nebo slivovice na půl roku a to je také síla, ale bohužel recept co tam ještě přidává nějak nechce prozradit….

Napsat komentář